als vrijwilliger Buurtbemiddelaar..


Ik heb tijdens mijn “lidmaatschap” bij Divers 38 bemiddelingen gedaan waarvan er 32 gelukt zijn !!, is Medebemiddelaar/ster, verder de bedoeling was dat we ze een contract lieten ondertekenen, maar ik liet ze elkaar een hand geven, want een handtekening is zo gezet maar met elkaar een hand geven is lichamelijk contact, en dat is eerlijker).
 

 

 

 

We gingen altijd het eerst naar de "aanvrager - A" en de andere buur was B,dit gebeurde via Divers die aanvragen kregen van een woningbouwvereniging, politie of officier van justitie.
--------------------------------------------

Een van de BM, belde me op een zaterdag en vertelde dat bij mensen waar hij bemiddeld had er weer ‘oorlog’ was, er werd met een auto op de stoep achter iemand aan gereden en aangezien hij de coördinator van Divers niet aan de telefoon kon krijgen en hij mij als de ‘tweede’ persoon zag, vroeg hij mij om raad, ik zei dat hij er naar toe moest gaan om het te proberen op te lossen, toen zinspeelde hij erop dat ik met hem mee zou gaan, toen zei ik dat hij dat dan later met diegene waar hij de eerste bemiddeling gedaan had dit moest oplossen waarom het wilde waarom ik het nu met hem moest doen, we zijn naar de personen in kwestie gegaan en gevraagd wat het probleem was, dat was het volgende:
op vierhoog, we zaten nu op negen hoog, had een vrouw een baby gekregen en eiste dat er niemand meer in de openbare ruimte van de flat nog rookte, dus niet op de galerijen, de liften en zo, de bewoners van de negende verdieping bestond uit 3 personen, een jongeman, een jonge dame en haar oom, die oom werd steeds aangevallen door de “nieuwe ouders”


de jonge man vroeg of ik een blikje bier wilde, ik zei, ja graag, kwam hij met een blikje ..... pils, nu ik kreeg het idee dat dit bier ook van maas water gemaakt word, officieel mag dit niet, want je mag geen persoonlijk contact hebben met de mensen, maar wel proberen hun probleem oplossen,
ik vertelde die oom, mijnheer ik bedoel het absoluut niet denigrerend, maar ze attaqueren u omdat u de oudste bent, en hun denken, daardoor ‘een makkelijke prooi’ maar we zullen maar eens met hun gaan praten, we kwamen bij dat stel aan, ze kwamen uit de richting van de Zuid-Hollandse Eilanden, dus duidelijk een andere instelling als hier in het zuiden van Nederland, na hun verhaal aangehoord te hebben spraken we af dat we een finaal gesprek zouden houden in het gemeenschapshuis op de Helftheuvel, op een bepaalde datum,

daarna naar boven om met hun die afspraak vast te leggen, vroeg hij aan mijn, vond je het bier lekker?, ik durfde de waarheid niet te zeggen, zeg ik dus, Ja, hij zei moment, kwam hij terug met een tray van 24 blikjes, vraag ik aan hem, zijn ze van de vrachtwagen gevallen, over vooroordeel gesproken, hij, nee GVD, ik werk bij de Heineken en daar heb ik ze gekocht, ik zei, ik vroeg maar, maar dank je wel, en MB en ik gingen ieders zijns weeg, op de bewuste dag van het finale gesprek op de Helftheuvel kwamen we met z’n vijven bij elkaar, 3 van de negende verdieping en twee van de vierde verdieping, ik zei tegen de vrouw met ‘rookprobleem’ u ziet er gezond uit, voelt u zich ook goed? Ja zei ze, en ik vroeg, vroeger ook zeker, ze bevestigde dit, toen vroeg ik aan haar, u vader, moeder, broers, zusters en andere familie rookte zeker niet?,
haar man stond op, gaf me een hand en zei, ik heb hem, bedankt, kom mee we gaan, dus opgelost..

==================================
Er was een burenconflict tussen een Bosch stel, B, en een vluchteling A, ik weet niet meer uit welk land, we mijn MB en ik gingen er naar toe, toen we bij dat Bosch stel binnenkwamen schrok ik "me pletter" van de smerigheid, er lag een bed spiraal met een matras erop op de vloer in de huiskamer, er liep een hondje rond en die ging zitten kakken terwijl wij erbij zaten ??!, in de bank waarop wij moesten gaan zitten zat een groot brandgat in, het stelletje zag er niet veel beter uit,
na aangehoord te hebben dat ze enorm veel last hadden van het geluid van de buren gingen we daar eens kijken, daar binnen gekomen te zijn zagen we dat er zo weinig mogelijk op de vloer en de kasten stond, er was op dat moment een sociaal werker op bezoek, een zwarte man, hij zei tegen ons, ik ben ook een allochtoon, ik zei je zou het niet zeggen, zei mijn MB, Ger,
wat bleek het zoontje van die man had het Syndroom van Down, als hij "een aanval" kreeg gooide hij alles stuk, verder moest het geluid van de radio/televisie zo hard mogelijk staan, een hoofdtelefoon kon niet die vernielde hij ook,

toen hebben een afspraak gemaakt voor het finale gesprek, toen we in dat gebouw/kamer kwamen was het stel er al de vrouw had haar moeder mee gebracht, die vrouw zag eruit "o door een ringetje te halen" maar de verhouding was gelijk ongelijk, drie personen tegenover een, en dan nog iemand die de Nederlandse taal niet machtig was, maar deze man was nog niet aanwezig, nu dacht ik dat hij het hierdoor verkeerd begrepen had, dus ik ging naar hem huis, mag ook al niet van Buurtbemiddeling) en inderdaad hij was thuis en had het verkeerd begrepen hij dacht dat hij bij de woningbouwvereniging moest zijn, ik heb hem mee genomen, en toen begonnen we, de moeder van de vrouw van het stel begon een heel verhaal om haar dochter in bescherming te nemen, zoals gezegd nam ik het op voor die vluchteling, mag ook al niet, ik zei tegen die moeder, mevrouw wij hebben de regie, sorry zei ze,
ik ging naar het toilet en ik hoor de vrouw van het stel zeggen, ik heb er geen flikker mee te maken dat dat jong iets aan zijn hersens heeft, notabene had zij vroeger ook een lichte beroerte gehad, ik werd op dat moment enorm kwaad, ik moet eerlijk zeggen dat ik op dat gebied nogal "getriggerd" ben onze dochter Patricia is aan een gesprongen aneurysma overleden en zelf heb ik ooit 4 dagen in coma gelegen door een schedelbasisfractuur, dus toen ik terug kwam heb ik ze "geknipt en geschoren" dat ze zich kapot moest schamen om zoiets durven te zeggen, verder alles besproken en toen had ze wel begrip voor de situatie, dus weer opgelost.

==================================
Op een gegeven moment vroeg de persoon die de buurtbemiddeling coördineerde, vanuit Divers, Ger ik heb nu een bemiddeling die is zo heavy, die kan jij alleen maar aan, ik ga dan ook mee,

die mensen kennen mij als voorheen sociaalwerker, die mensen woonde in kwalitatief zeer slechte huizen met bijna geen demping van geluid, in het ene huis woonde een jong stel, +/- 35 jaar, en in het andere huis een heel oude vrouw, +/- 80 jaar waarvan haar man pas was overleden, dit soort wetenswaardigheden moet je terzijdes mee nemen, en het probleem was dus geluidsoverlast, de keukens lagen muur aan muur, dus wanneer de laadjes open en dicht gingen hoorde ze dat van elkaar,
bij het eerste gesprek, bij dat jonge stel, zei de vrouw, mijn broer lost dat op, let maar op hij komt zo, manlief zat er op een andere plaats bij, maar telde eigenlijk niet mee, toen kwam "de broer" een "slank" persoon, hij was vloerenlegger, hij zei tegen mij,

ik lost dit zelf op, ik heb het ook tegen de politie gezegd, kom maar nie, ik los dit op, die kiet hiernoast goat de fik in, en de dochter die ernoast woont die hoeft nogeens open te maken, 'n brandbom gooi ik door de raam naar binnen, ik zeg dus dit ok tegen de politie, dan moar de cel in, ik wit hoe 't werkt, drie keer per dag worde gelucht, kom maor 'ns kijken over twee weken zie de 'n mooie parkeerplaats voor vier auto's hiernoast, ik schoot luid in de lach en zei, go wè kènde gij dè mooi zeggen, nie wè gè zegt maor hoe gè hèt zegt, dus hij zit me verbaasd aan te staren, ik zeg ik kan ook nog een goeie mop, moet 'ns luisteren.....,

vervolgens gingen we naar de buurvrouw, die huilen, toen we een nieuwe afspraak gemaakt hadden en wij weer afscheid namen zei de persoon van Divers tegen mij, Ger gij hebt helemaal gelijk met jouw stelling: zie de gestreste persoon als een te harde opgeblazen ballon, trek eerst het ventiel los, laat alle lucht eruit lopen, zonder een opmerking te doen plaatsen, daarna heb je veel inlichtingen kunnen verzamelen en is een vervolggesprek pas goed mogelijk, ik ben toen een dag later, alleen, naar haar dochter die naast haar woonde gegaan, ze had een flesje bier in haar handen, ze keek naar mij en vroeg, wil gij ook 'n fleske, ik ja, graag, nu is tijdens de cursus gesteld dat dat niet mag, "je mag geen z.g. binding hebben met de mensen waar je bemiddeld, nu heb ik daar dus duidelijk een andere mening over en gevoel over, later zei ze tegen haar kind, ongeveer 10 jaar jong, doe die paling even in de ijskast, ze keek me weer aan en vroeg wil de gij een paling, ik dus, ja graag, dus wij lekker een pilsje en een paling gegeten,

een afspraak gemaakt voor het laatste gesprek op een neutraal terrein uiteraard, toen naar het jonge stel voor de afspraak, die vrouw loat dè moar mènne vent doen, ik doe het nie, ik sla dè ouwe wijf gelijk tegen d're bèk, ik ken me eige vul te goed, zo gezegd zo gedaan, toen ik, alleen dus, in het pand kwam zat de man van de het jonge stel er al, vervolgens kwam de dochter binnen stak geld in de spaarkas, bekend terrein van haar dus, vroeg aan mij ook een pils Ger, ik zei o.k. vervolgens zei die man het word niks, dus mislukt die bemiddeling,

een jaar later gingen mijn vrouw en ik boodschappen doen in winkelcentrum de Rompert en gingen een versnapering nemen in een soort van kroegje ineen hoek van de Rompert, zei iemand achter me, nou kènde me zeker nie meer, ik draaide me om, stond er een jonge man, met aan de bovenkant alleen maar een T-shirt aan, ik zei, help me eens, noemde hij de naam van de dochter van die oude vrouw, die was ik al vergeten, je moet namelijk die conflicten en mensen niet mee naar huis nemen, ik zei help me eens verder, noemde hij de bijnaam van zijn vrouw, ik zei o ja nu weet ik het weer, ik vroeg hoe is het er nu mee, zei goed en stak zijn duim op, ik verbaasd o ja, in mijn beleving was de bemiddeling niet geslaagd, zei hij, wij gingen onze keuken verbouwen en ik zei tegen die dochter, want met dè ouwe wijf proat ik nie, wij goan onze keuke verbouwe dus als gè last van het geluid hèt, we zijn nie aon 't vervelen, zei die dochter terwijl op d'r horloge keek, it is half elf ze komt màr uit derre nest it is laot zat, en toen is dè goed gegoan, ik zei proficiat geweldig en ging bij mijn vrouw zitten en dronk mijn versnapering, op een gegeven moment kwam de vrouw van die man eraan, wij gingen weg en ik liep naar haar toe en wilde haar met mijn rechtse hand een hand geven, maar die was verwond, ik zei tegen haar gefeliciteerd dat het nu goed gaat met de buren, en feliciteer je broer ook hiermee, zegt ze, die k.. komt er bij mijn nie meer in, die hèt me door m'n eigen kiet heen gelsagen die k.., ik zeg sorry oudoe wor, bleek de bemiddeling toch geslaagd te zijn ?!
dus weer opgelost.

==============================
Er was een burenruzie tussen een familie uit de Balkan, A, en een Bossche, B, toen we bij de Balkanese vrouw/moeder kwamen ging die volop klagen over de Nederlandse buren dat die zo lastig waren en ruzie maakte, ik werd redelijk kwaad en zei tegen haar dat burenruzies Werelds zijn, ik heb begrepen dat de buren op de Balkan dat moment elkaar overhoop schoten, sprong ze fel op en zei, daar kom ik vandaan, zei ik nu dan hoef ik u niets uit te leggen aangaande "burenruzies" na ze verder aangehoord te hebben, hoe lastig die kinderen van de achterburen voor haar kinderen waren, een meisje van ongeveer 13 en een van ongeveer 11 jaar, als hun kinderen buiten aan het spelen waren zat zij er altijd buiten bij om het in de gaten te houden, zodoende zag ze dat de kinderen van de achterburen, in haar opinie lastig tegen haar kinderen waren,
toen zijn we naar de achterburen gegaan, de vrouw hiervan maakte de poort van de plaats open, toen wij stelde dat wij van buurtbemiddeling waren en of het mogelijk was een gesprek met hun te hebben, zei die vrouw, ik moet dat geouwehoer niet hebben, toen gooide ik mijn charmes in de strijd, toen zei ze, nou kom maar mee dan, binnengekomen zei ze dit zijn mensen van buurtbemiddeling voor hierachter, na hun verhaal aangehoord te hebben, dat natuurlijk een heel ander verhaal was, zei ik tegen haar, het fijne van jou soort mensen is dat je nooit hoeft na te denken, veel mensen hebben een "verborgen agenda" en jullie gelukkig niet, heerlijk,

vervolgens zijn we naar de andere mensen teruggegaan, ik stelde tegen die vrouw dat ze haar kinderen weerbaarheid moest laten aanleren, nu stuurt u ze later zonder weerbaarheid de "wijde Wereld" in, met eventueel alle gevolgen van dien, toen zei ze tegen mij, bedankt, ik wist en zag dat niet zo, ik zal mijn best doen om hun hun weerbaarheid te laten eigen worden, en toen gingen we, buiten zei m'n vrouwelijke MB God Ger wat ben jij goed zeg, ik voelde me op een gegeven moment in een gesprek in het "moeras" weg zakken, "je trok me aan me haren uit het moeras, dus weer opgelost.

========================================
We, een vrouwelijke MB en ik, kregen een bemiddeling, de buurman, B, van een vrouw, A, hij was lastig tegen haar kind als hij buiten speelde, wij er naar toe, toen wij binnen kwamen zag ik v.w.b. opruimen de vrouw nu niet direct kaas had gegeten, toen begon ze te zeuren dat zij een alleenstaande vrouw was, die niet kon gaan werken omdat haar zoontje, van ongeveer 12 jaar, autistisch was, toen stelde dat als haar zoontje een bal tegen hun muur ketste de buurman kwaad naar buiten kwam en zei dat hij moest stoppen en moest gaan spelen op een nabij gelegen speciaal aangelegd door de gemeente, zei stelde dat ze van dat ballen geen last had,
ik zei, dit is een kwestie hoe je het beleefd, aangezien het door jouw kind gebeurd heb je er natuurlijk geen last van, maar de buurman daarintegen duidelijk wel, het is hem kind niet, het was in de winter en op een gegeven moment ging de deurbel, stond haar kind voor de deur, ik werd inwendig kwaad, na eerst gezeurd te hebben dat ze niet kon gaan werken omdat ze haar zoontje moest begeleiden, en nu stond hij in het donker alleen aan de deur omstreeks 20:00 uur??!?

Toen zijn we naar de buurman gegaan, na ons voorgesteld te hebben als buurtbemiddelaar, stelde hij ik moet niks van dat geouwehoer hebben, toen keek hij mij aan ben de gij Gerrie van den Hurk, ik bevestigde dat kom binnen man, dus daar kregen we, uiteraard, weer een heel ander verhaal, hij zei Ger ik zal ze gewoon weer goedendag zeggen maar meer niet, en ik doe het zuiver voor jou en ik wil verder geen gesprek meer daarover met haar erbij, ik zei dank je, toen gingen we een paar dagen later naar die vrouw,
toen we binnen kwamen zat haar vriendin erbij, na het gesprek met de mededeling dat hij weer "gewoon" zou omgaan en het dus opgelost was, vroeg die vrouw aan mij, heeft u een academische opleiding als psycholoog gehad, ik zei nee, noem me maar een autodidact, zei ze nou de manier hoe u het brengt en de bewoording en analyse dacht ik het zo, dus weer opgelost.

===========================================
Er was eens een bemiddeling aangaande geluidsoverlast tussen een oude man, A, en twee jonge meisjes van de buren, B, de man had "grijze" haren en een grijze grote snor, die in het midden geel was van de nicotine verder waren zijn midden boventanden eruit, we zaten tegenover hem en toen zei me MB tegen mij, als ik hem zo zie denk ik aan Asterix en Obelix, zeg ik dan is hij zeker Obelix de varkenseter, zegt die man, hé waar zijn we mee bezig, zeggen wij, we schatten zo iemand in,
zegt hij tegen MB ik ken jou, zegt MB dat kan best denk maar goed misschien herinner je het wel, dus wij over de burenruzie aan het praten, zegt hij weer, toch ken ik jou tegen MB, zegt m'n MB denk maar goed na, ik kom ook uit Deuteren, zeg ik wijzend naar mijn MB, en van die kleur waren er toen nog niet zoveel, hij is een Molukker, dus zwart,

we gingen naar de buren zegt MB tegen mij, wijzend naar de knokkels van zijn rechterhand, die beschadigd eruit zagen, toen ik uitsmijter was heb ik die tanden eruit geslagen, bij de buren aangekomen kwam Pa met een zijde kimono aan van de trap naar beneden en haalde zijn dochters erbij, die dames logen of het gedrukt stond,

dus wij een vervolgafspraak gemaakt voorop neutraal de afsluitende gesprek te hebben, toen we daar aankwamen zei die man tegen mijn MB nu weet ik wie gij bent, gij hèt mijn tanden eruit geslagen, zegt mijn MB zie je als je maar diep doordenkt weet je het wel, we hadden koffie en ik had als koekje een pindarotsje, zeg ik tegen die man, hier die mag je van mijn hebben, zegt hij, k.. die ken ik nie eten ik heb toch geen tanden in m'n bek, dus lachen, en zijn we er toch nog uit gekomen, de dames beloofde het geluid van de versterker niet meer zo hard te zetten , dus weer opgelost.

==================================
Er was eens een burenconflict tussen een Marokkaans gezin, A, en een vluchtelingengezin uit Irak, B, mijn MB die ook in die wijk had gewoond ging even inside info zien te pakken te krijgen, hij zei tegen mij, Ger die Marokkaan is een boef, dus met die voorinformatie gingen we aan de slag, toen we bij die Marokkaan binnenkwamen, stuurde hij eerst zijn vrouw naar boven, die mocht er niet bij zijn, bleek zijn integratie voornamelijk dat hij echt Bosch praote, wanneer hij over een probleem begon te praten en ik erop doorging sprong hij gelijk over op een ander probleem, na ongeveer dit zes maal te laten gebeuren zei ik, we gaan naar de buren want met jou kan ik geen kant op, toen zei hij: dat wijf hiernaast is een heks en die zoon is een rotjong, die hèt ènèkeer al op het politiebureau gezeten,

dus wij naar de buren, toen ik die ma zag zitten schrok ik ervan, namelijk een echte heer helemaal ingestort, verder aan muren hing een portret van Jezus en een van Maria, dus ik zag dat ze Katholiek waren, en ook nog Koerden er zaten twee dochters bij van ongeveer 18 tot 20 jaren jong, later kwam zijn vrouw er ook nog bij zitten, hun dochters spraken goed Nederlands,
we waren aan het praten kwam hun zoon binnen, die zag ons zitten en toen hij wist waarvoor we kwamen zei hij iets in het Arabisch tegen die twee meisjes en die vielen stil, ik vroeg aan die jongen of ik hem iets gevraagd had, hij keek me vreemd aan en zei nee, zeg ik dus nou dan hou je nu je mond dicht, als ik je nodig heb roep ik je wel, hij sprong op en zei, bijna schreeuwend tegen mij, ik ben de zoon en hun hebben maar te luisteren naar mij, ik zei tegen hem, je hebt me toch wel goed gehoord en begrepen als ik je nodig heb roep ik je wel en nu houd je mond dicht, toen zei zijn vader iets, in het Arabisch, tegen hem en hij verdween uit de kamer,

het probleem met de buurman was geëscaleerd op het moment dat de moeder een kleedje uitklopte tegen de voordeurstijl aan, toen ging de buurman enorm schreeuwend tekeer tegen die vrouw, een van hun dochters was achter op hun plaats en hoorde de Marokkaan schreeuwen tegen haar moeder, we hebben een vervolggesprek, finale, gesprek in een neutraal gebouw/kamer, gemaakt, de vader wilde eigenlijk niet mee, na hem gezegd te hebben dat hij als een echte man er toch wel bij hoorde zei hij, o.k. maar ik zeg niets, ik zei dat hoeft ook niet dat doen wij wel, toen we mijn MB en ikzelf waren de vader en zijn dochters al aanwezig ze dronken een kopje koffie, toen kwam die Marokkaan eraan, toen hij zat vroeg ik of hij iets wilde drinken, zei hij ja, doe maar een pils hij als Moslim bestelde een alcoholhoudende drank????!!!!!!!!!!!!, toen vroeg een van de dochters aan mij mag mijn vader ook een pils, zij waren Katholiek, ik zei ja natuurlijk, vervolgens vroeg ik aan die Marokkaan, moet ik jou uitleggen dat jij niet tegen zijn vrouw mag uitvallen? dat je dit moet doen via haar man, moet ik dit aan jou vertellen, jij kwam uit die cultuur, dus de volgende keer spreek je netjes die man aan, en zonder te schreeuwen, hij keek me verbaasd aan want hij had de bemiddeling aangevraagd en nu kreeg hij uit de zak (onze cultuur), , dus weer opgelost.

==================================
Er was een conflict, A had last van het geluid van de wasdroger die in tuin stond bij de buren, B, ?!?, hier merk je uit dat dat uiteraard niet het probleem is, maar de bewuste druppel, ze waren eigenaar van de woningen, ik ging met mijn vrouwelijke MB daar naar toe,

ik kijk altijd rond of ik niet een aanknopingspunt vond om via dat een gesprek op te starten, of later in het gesprek het een aanwijzingspunt was om mee te nemen met mijn beoordeling, nu waren dit fotocamera's, als fotoamateur kon ik het gesprek opstarten via dit,
nu deze man was zeer wel ontwikkeld hij had geprobeerd het probleem op te lossen middels gesprekken en brieven, maar niets hielp, hij, A, vertelde dat hij een tuinhuis gebouwd had, vroeg ik, hebben ze last dat ze geen zon meer in hun tuin kregen, dat was niet zo, ze kregen voldoende zon, vervolgens had B een serre gebouwd, later A ook, hup bonje, ik dacht groot probleem, materiele jaloezie,

ik zeg kom dan gaan we naar de buren, die bleken niet thuis te zijn, zegt mijn MB, Ger los jij het verder op, ik zei o.k. zegt A het is onmogelijk om met die man te praten, de hele buurt heeft daar last van, ik zeg dat is niet ons probleem, we komen voor jullie probleem, later had ik die man aan de telefoon en hij zei ik heb geen tijd we zijn nu op vakantie bel me later maar terug, dus de deur stond met een kier open, toen ik hem later terug belde klopte het wat A gezegd had, of ik nu links, rechts, van boven of van onder probeerde ik kreeg "geen vat" op hem,
toen vroeg ik hem: u hebt een zoontje van een jaar of 13, klopt dat, hij zei ja, en ik heb begrepen dat uw zoontje goed kan opschieten met het jongetje van de buren, hij zei ja, ik zei, en je zoontje kan ook goed opschieten met de buren zelf, hij zei, ja dat klopt, vroeg ik aan hem, hoe voelt u zichzelf dan als voorbeeld voor uw zoontje? toen bleef het even stil, daarna hebben we een lang, van mij uit een pedagogisch gesprek gehad, twee dagen later belde A me op en zei gefeliciteerd, ik vroeg aan hem hoe komt u aan mijn telefoonnummer, hij zei, gisterenmorgen is de buurman geweest en we hebben alles uitgesproken, B had tegen A gezegd dat hij en ik wel een half uur een gesprek hadden gehad aan de telefoon, dat was nog nooit gebeurd, ik kon A natuurlijk niet vertellen dat ik met mijn vraag hoe vind u zichzelf dan als voorbeeld, dus weer opgelost.
===========================================
Een man, A, had een probleem met achterburen, B, door een fout in de verwijzing gingen we eerst naar B en maakte ons bekend als buurbemiddelaars, die man zei, ik weet hier nergens van, wij o sorry, foutje, gingen we dus maar naar B,

we belde aan en een oude vrouw van ongeveer 82 jaar maakte open, deze vrouw kwam uit een oost Europees land, we gingen naar binnen en daar kwamen we A tegen, een man van een jaar of 60, verder was er nog een vrouw van ongeveer 40 jaar binnen, als voorinformatie, die niets met het buren probleem te maken had, vertelde zij ons, hij had de huur opgezegd van die woning, hij had in België nog een huis, toen kwamen als gegadigde voor deze woning die twee vrouwen, moeder en dochter, de moeder vertelde me hij kon zijn ogen niet meer van mijn dochter af houden, de oplossing, hij bleef in de woning met die dochter?!, toen gingen we achter op de plaats zitten om het probleem van de buren te bespreken, nu tussen hun en die achterburen zat nog een sloot, ik vroeg wat het probleem was,

nu zei A, hij repareert altijd achter het huis auto's met de nodige herrie, ik vroeg aan hem, heb je al zelf met die buren gesproken zegt hij, nee, toen zei ik dan zijn we snel klaar, want dat moet u eerst zelf het probleem zien op te lossen om met de buren een gesprek aan te gaan, zo ik u nu hoor en zie bezit u heus wel de capaciteiten om dat zelf op te lossen,
maar ga nooit als u geëmotioneerd bent, altijd een dag later of zo, als u dat eerst geprobeerd hebt en het lukt niet kunt u altijd nog Divers bellen, maar u moet het eerst zelf proberen, wij zijn uiteraard geen boodschappenjongens voor u, hij stelde o.k. ik begrijp het en u heeft gelijk, dus weer opgelost.

Later, ik was eten aan het berijden thuis, belde mijn MB en vroeg of ik even met hem even naar "de Boerderij" kon gaan want hij wilde een gesprek met mij aangaande de voorgaande bemiddeling, ik zei o.k. stopte met het bereide en ging "de Boerderij" een restaurant, zijn vraag klonk nogal haastig, dus toen ik met hem een gesprek had zei hij dat het nogal snel was gegaan, te snel voor hem. zei hij??

=========================================
Dit heb ik eens meer ervaren toen ik met een jonge vrouwelijke MB een conflict probeerde op te lossen, toen we bij A, een man van Turkse komaf, binnenkwamen en hem toehoorde, het probleem waren de poezen van de buren en stank hieruit, en we verder doorvroegen zei k op een gegeven moment tegen mijn MB, kom we gaan, toen we buiten kwamen zei mijn MB kom eerst naar de auto, en in de auto, dat ging te snel, heb ik iets gemist?, ik zei die man is een notoire ruziezoeker, hier helpt niets aan, toen zijn we uiteraard naar B gegaan en tijdens ons gesprek beloofde ze de poezen beter in de hand te houden, weer opgelost.

==========================================
We kregen eens het volgende conflict bij A was de voordeur van het huis door de buurman B ingetrapt, wij gingen er naar toe en toen we bij A binnenkwamen zag ik voor het eerst luidsprekers op spykes ?!?, de vraag waarom, anders liepen ze we weg als het geluid te hard stond, dit stel ging nogals op stap en dan 's nachts om een uur of 3 of 4 thuis kwamen gingen ze nog even een "platenverzoek" programma keihard voor zichzelf draaien, we hebben uitgelegd dat je dat nu niet direct sociaal gedrag mocht noemen

(dit soort opmerkingen mochten zogenaamd niet) en we hebben afgesproken dat ze dat niet meer zouden doen en ze hebben de luidsprekers aan de tegenovergestelde kant in de huiskamer gezet, dus ver van de scheidingmuur, vervolgens naar de buurman gegaan,
toen hij open maakte schrok ik behoorlijk de attitude van zijn lichaam was dat hij helemaal trilde, je kon het dus niet direct zien, maar bij mij komen die trillingen wel over, geestelijk dus, tijdens dat gesprek vertelde hij dat hij elke morgen om 5:00 uur op moest om naar zijn werk te gaan, en hij dus op een gegeven moment compleet "van het padje" geraakte en dus die deur inramde, hem verteld dat we met de buren al uit waren en hij dus geen probleem van zou ondervinden, hij was blij uiteraard, toen verder besproken dat hij die deur, loste 1.100,00 gulden zou vergoeden, dus met zijn allen blij, weer opgelost.

==========================================
Er was eens een bruiloft tussen Turken, na de dienst in de Moskee liep de familie naar huis en onderweg kregen twee neven hoogoplopende ruzie, en bij de deur van A sloeg de ene neef B tegen de stijl van de voordeur van A, bloed zat nog op de stijl van de deur, nu had A een draadloze bel gemonteerd, een van de eerste, dus vrij duur zoiets van 65,00 gulden, en ging daardoor stuk, nu A vroeg aan B of hij die wilde vergoeden, en B stelde ik heb hem niet kapot gemaakt maar het komt door mijn neef,

ik vroeg aan B hoelang wonen jullie A en B naast elkaar, een jaar of 15, ik vroeg jullie hebben altijd goed kunnen opschieten? ja stelde hij A, is een geweldige buurman, ik zou niet anders willen, vroeg ik is om nog voor te gaan op dezelfde manier jou geen 65,00 gulden waard, hij keek verbaasd net of het licht nu pas aanging bij hen, hij zei natuurlijk wel, hij zei tegen zijn buurman, ik betaal jou die 65,00 gulden wel ik wil nog altijd goeie buur zijn met jou, ik zei probeer zelf maar dat geld bij neef terug te krijgen, voilà weer opgelost

==================================

Hierboven heb ik 12 bemiddelingen vermeld, hebben we een idee hoe het ongeveer in elkaar stak, de groep vrijwillige buurbemiddelaars werd steeds groter, naar ongeveer 25 personen, maar het overgrote deel ware de zogenoemde grijze sokken types, ze benaderde de problemen zo soft dus dat "botste" weleens,
op een gegeven moment stelde ik voor om een Webpagina op starten, ik zei dat is niet zo moeilijk, zei een MB, als hij maar niet zo eenvoudig is zoals jij bent, deze man had een luchtballonbedrijf waar hij mensen mee vervoerde, heb ik hem de volgende bijeenkomst een C.V. van mijn gegeven, met daarin dat ik hoofdmaterieeldienst bij een grootaannemer ben geweest, ik in Nigeria als Plantmanager gewerkt hebt, dat ik door de Wereldbank erkent ben geweest als leverancier in de derde Wereld, dat ik: een verticale draaibank van ongeveer een miljoen gulden in Egypte en 250 Ton boterolie, voor 1,4 miljoen gulden verkocht heb in Libië, toen viel hij stil. maar voor mij ging "het plezier" er wel van af, dus ik stelde op een gegeven moment dat ik stopte ik voelde me er niet meer in thuis, tijdens de afscheid, ik kreeg een goede fles wijn, stelde een vrouwelijke MB dat ze ook stopte, deze vrouw had nogal heftige privéproblemen mee gemaakt en ik heb, later met mijn vrouw, om verwarring te voorkomen, haar weer voldoende zelfvertrouwen gegeven dat ze dus ook stopte, ik heb met diverse MB, vrouwelijke en mannelijke, diep menselijke gesprekken gevoerd, maar die softe aanpak van de nieuwe MB strookte niet met mijn eigen

manier van benaderen.