als Plant Manager bij SOCOL  Nigeriq  

mei 1980

 

 

 
als lid van de examencommissie bij de opleiding toerenkraanmachinist
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

intussen werd ik gevraagd om deel uit te maken van een examencommissie van de Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf een onderdeel van de Stichting Sociaal Fonds Bouwnijverheid.
 

Na diverse malen als secretaris te hebben deelgenomen werd ik door een voormalige voorzitter ge­vraagd om een functie te aanvaarden als ‘Plant Manager’ bij voormalig S.A. Socol N.Vmet de zetel in België maar als Socol (Nig.) te Nigeria.

Hier had ik wel oren naar want we hadden het geld hard nodig ik kreeg een salaris van Dfl. 3500,00 netto per maand in Nederland uitbetaalt. Mijn werk was het reorganiseren en het opnieuw opbouwen van een centrale plant (materieelwerf) in Potiskum in Bauchi State Nigeria.

Van K., dit bedrijf was in Nederland de importeur/vertegenwoordiger van P. bouwkranen, de Familie van K. had met Civielco b.v. SOCOL Nig. Ltd. opgekocht uit de failliete Belgische boedel van N.V,-SOCOL S.A.
Arbeidsovereenkomst met C. de Nederlandse vertegenwoordiger van SOCOL-Nigeria Ltd.

Ik ben voorheen nog met Dhr. van M. en Dhr. M. (directeur/eigenaar van Drukkerij M. uit 's-Hertogenbosch) naar de werf van SOCOL in België gegaan om te adviseren wat ze zouden overnemen vanuit de failliete boedel in België om mee te nemen naar Nigeria, na een tijd rond gelopen te hebben op de werf met de bewindvoerder hadden ze, Dhr. M. en M., besloten ze diverse goederen w.o. 6 draaibanken, 12 waterpasinstrumenten, een damwandprofiel trilblok, toen vroeg ik aan de bewindvoerder of ik even met hun alleen kon spreken, hij ging uiteraard akkoord en vertrok naar een andere kamer, ik vroeg aan Dhr. van M. en M.:

aangaande de draaibanken, deze zijn zo oud en versleten dat de enen draaibank de andere aan de draai moest houden, verder is er genoeg werk voor 6 draaibanken?


voor wat betreft de 12 waterpasinstrumenten, zover ik weet is het bij een heette temperatuur vrij moeilijk om zuiver te kijken door een lenzenstelsel, verder wie of hoe kalibreren we deze instrumenten in Nigeria, dit zal namelijk moeten gebeuren na een zo'n reis, laten we een Laserwaterpasapparatuur voor dat geld kopen (deze waren toen, in 1980, ontzettend duur.

verder aangaande dat trilblok, waar is de benodigde aggregaat die dit trilblok aandrijft en hebben we daar in Nigeria een damwandprofiel trilblok nodig?

 

vervolgens zal alles ingepakt en vervoert moeten worden naar Nigeria en daar vanuit de haven naar Potiskum vervoerd moeten worden, conclusie: er werd niets gekocht, was ik toch niet voor niets meegegaan met hun.
Met het vliegtuig vanuit Brussel naar Nigeria gevlogen, in de stad Kano, vandaar met de auto naar Bauchi-State, en daar op het terrein aangekomen en in een Porta Cabin gehuisvest, 

 

Ik ging eens mee met de bedrijfsarts, naar een Nigeriaanse familie, de echtgenoot van deze "vrouwen" werkt bij deze arts, zodoende mochten we in hun gemeenschap komen kijken:
 

 

 

 

 

 

 

Aangekomen op de Site met andere mensen kennis gemaakt w.o. Japie G. een collega van van M. deze werkte samen bij van K., van M. als bedrijfsleider en Japie G. als chef-monteur, met Japie heb ik later nog een groot conflict gehad naar aanleiding van hem verkeerde benadering van een personeelslid, t.w. Sunday, hij was chief-storekeeper,

Op een gegeven moment stond ik de guest-house(hierin deden we eten en gingen 's avonds een drankje nemen, en stond te praten met een Belgische jongen, die deed de administratie, en toen hoorde ik ontzettend mooi zingen door, hoofdzakelijk, kinderen op de achtergrond, ik zei tegen hem, ik ga even kijken, zei hij doet dat nu niet want het was vandaag payday voor hun, ik zei tegen ik ga toch, zei hij, als jij niet bang ben ga ik ook mee,


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Ik zat in mijn kantoor, komen een uitvoerder, 'n Ier, en een Nigeriaan ruziënd binnen, de Nigeriaan was een chauffeur van een toeleveringsbedrijf die bitumen had gebracht, ik vroeg wat er aan de hand was, nu die chauffeur had de 40 ton bitumen op een hoop gegooid, een afsluiter van het hydraulische systeem was stuk en hij daardoor de 40 ton bitumen niet in parten lossen, om de b.v. 40 meter, nu ondertekende die uitvoerder de afleveringsbon niet, ik zei luister eens ik ben van de afdeling materieel en niet van de uitvoering, en daar hoort dit probleem thuis volgens mij, dus dat was niet de zo de site manager had gesteld dat ik dit moest oplossen??!?, de chauffeur stelde als ik geen ondertekende afleveringsbon kan afgeven op de zaak ga ik de gevangenis in, want dan kan ik het gestolen hebben, aangezien ik de Engelse taal nog niet zo goed beheerde, wilde ik het zo kort mogelijk, qua taal, houden, dus ik stelde tegen die uitvoerder, ik hoef alleen maar ja of nee te horen, heb je die bitumen gehad, hij zei ja, maar.... ik zei, stop alleen maar ja of nee, toen zei hij ja, ik o.k., maar je bent er niet mee akkoord qua, hij dat klopt, toen zei ik, dan teken voor ontvangst je zet er bij not agreed" (niet akkoord-qua levering), zo gezegd zo gedaan, toen de chauffeur de ondertekende bon in ontvangst nam kroop hij op zijn knieën naar me toe, kusten mijn voeten en zei, thanks, your save my family, (bedankt, u redde mijn familie) als ik er aan terug denk krijg ik nog kippenvel.(dus nu ook).

Komt er op een gegeven moment Victor binnen, deze man werkte op de fuel-station. ze werkte er met 7 personen, de hele groep bestond uit +/- 60 personen, Nigerianen, Belgen, Ieren, Portugezen en Schotten, Victor zei tegen me master I'm so sick, (ik ben zo ziek) ik keek goed naar hem en zag dat hij dus niet ziek was en zei, schiet op terug naar je werk, intussen had ik in het weekend de fuel-station gesloten, want er werd toch niet gewerkt in het weekend, na veel gemopper besloot ik dat Victor in het weekend op de fuel-station mocht werken, hij woonden op de Site in een kleine hut van golfplaten,

na een bepaalde tijd kwam Victor weer mijn kantoor binnen en vertelde dat hij zo ziek was en aan zijn hart had, ik weer, Victor schiet op ga werken, op een zaterdagmorgen was ik bij de administrateur in zijn kantoor komt een Nigeriaan naar me toe en zei tegen me, we hebben vanmiddag een voetbalwedstrijd, van SOCOL, tegen een andere voetbalclub en onze beste speler moet werken, ik schoot enorm in mijn lach, ze keken ij verbaasd aan, want ik dacht, mijn hartpatiënt, Victor, is SOCOL beste voetbal speler, ik zei wacht even ik ben zo terug, ik naar de fuel-station, maar geen Victor te zien, ik naar zijn "hut" de deur stond open en de tussendeur van de huiskamer naar de Slaapkamer stond ook open, ik dacht ik wacht heel even misschien loopt hij van de ene kamer naar de andere door de deuropening, en ja dat geschiedde, hij zag me en werd voor een paar seconde een "blanke" zijn bloed trok even uit zijn gezicht weg, ik zei, Victor kom even mee en we liepen naar het kantoor, ik vroeg aan die Nigeriaan is hij jullie beste voetbal speler? de man beaamde dit en ik zei o.k. hij is vrij en mag mee voetballen, op datzelfde moment werkte de chef lassers/Trillers, een Portugees, ook, en ik vroeg hem als hij de lassers terug bracht naar hun dorp of ik mee mocht rijden, dat was toevallig hetzelfde dorp waar SOCOL tegen voetbalde, hij zei ja natuurlijk, ik had de leiding over de materieeldienst en ik moest deze materieeldienst reorganiseren, dus toen we in dat dorp aankwamen, maakte die inwoners een haag voor me en bogen uit achting naar beneden voor me, ik werd er weer helemaal naar van, toen ik bij het voetbalveld kwam vroeg ik hoe de stand was, 1-0 voor SOCOL en naar welke kant SOCOL moest spelen, naar link, ik ging achter het doel staan, en tot mijn verbazing was "mijn hartpatiënt" ook nog eens aanvaller, maar hij kwam niet meer over de middellijn toen hij me gezien had, dus het bleef 1-0, toen de wedstrijd afgelopen was riep ik Victor en zei hem dat hij een goede speler was, maar als hij nog een keer met mij wilde spelen hij ontslagen was, voilà onze hartpatiënt was gelijk genezen.
=================================
Er was eens een staking van het personeel van de betonfabriek, toen moest ik daar naar toe voor het doen oplossen van dit fenomeen, daar aangekomen werden de "stakingsleider" aan mij voorgesteld, hem werd te verstaan gegeven, als hun niet zouden stoppen met de staking ze verder met mij moesten onderhandelen, hij keek me aan en de staking werd opgeheven ??!??

Toen ik terugreed naar de site, maakte ik de domme fout om zelf te rijden, dus me niet laten rijden door een Nigeriaanse chauffeur, er was me gezegd rij NOOIT zelf, als je een ongeval krijgt en je rijd een Nigeriaan aan ben je de klos, maar ja eigenwijs hè, toen ik weg reed sloeg ik een verkeerde straat in en op het eind stonden 3 à 4 mannen, werknemers van SOCOL, en op de Peugeot 504 waar ik in reed stond met grote letters deze naam, ze versperde de weg en gingen aan de auto schudden, ik lachte maar was niet blij, ik had de raam aan mijn zijde open, en ik dacht, "niet dicht doen" want dan denken ze dat je bang bent ??!!!, er kwam een zeer grote Nigeriaan aangelopen die stuurde de mannen weg en gebaarde met een lichte buiging dat ik door kon rijden, Pfff 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar ik was geestelijk opgebrand plus alleen verder heb ik last van heimwee dus werd ik op dokters advies teruggestuurd naar Nederland. Het probleem was alleen dat ik geen WW uitkering kreeg omdat ik net 2 dagen voldoende gewerkt had om opnieuw in een WW uitkering te vallen, men vertrouwden het niet.

 

 

 

 

 


 

HETZIJ OPGEMERKT DAT ALLE VIDEO'S, EN/OF FOTO'S, TENZIJ ANDERS VERMELD, DIE VANUIT
YouTube = Google = Harteraad en maag-lever-darm stichting
GELINKT ZIJN EN HUN DERHALVE, IN ZIJN GEHEEL, VERANTWOORDELIJK ZIJN OM PRIVACY REDEN ZIJN ER, ZOVEEL ALS MOGELIJK IS, GEEN NAMEN GENOEMD, EN ALLEEN INITALEN GEPLAATS.

Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze materialen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van J. Ger van den Hurk, behoudens en slechts voor zover anders bepaald in regelingen van dwingend echt (zoals citaatrecht), tenzij bij specifieke materialen anders aangegeven is.
op uitdrukkelijk verzoek van mijn vrouw en zoon zijn er van hun geen foto's en data in mijn autobiografie geplaatst.