Uitleg middenrifbreuk...

MIDDENRIFBREUK

 

Wat is middenrifsbreuk?
Het middenrif is een spierplaat die de borstholte scheidt van de buikholte. In het middenrif zit een smalle opening waar de slokdarm doorheen loopt van borstholte naar buikholte.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als de opening tussen borst- en buikholte wat wijder is dan normaal wordt dat een middenrifsbreuk genoemd. Officieel wordt de naam ‘middenrifsbreuk’ (Latijn: hernia diafragmatica) alleen gebruikt als de aandoening aangeboren is. Als de diagnose op latere leeftijd wordt gesteld wordt het een ‘hiatus hernia’ genoemd.

Een middenrifsbreuk geeft zelf geen klachten. Klachten ontstaan pas als de maag door de wijdere opening in het middenrif (gedeeltelijk) omhoog komt. De maag hoort normaal gesproken in de buikholte te liggen. Bij mensen met een middenrifsbreuk kan een deel van de maag omhoog komen. De overgang van de slokdarm naar de maag komt dan in de borstholte te liggen, in plaats van in de buikholte.

De officiële naam hiervoor is een sliding hernia. Het gevolg daarvan kan zijn dat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag (de onderste slokdarmkringspier) minder goed sluit. Dit kan zogenaamde refluxklachten (onder andere brandend maagzuur) veroorzaken. Refluxklachten worden elders op deze website uitgebreid besproken.

Verschillende benamingen
De termen ‘middenrifsbreuk’, ‘hernia diafragmatica’, ‘hiatus hernia’ en ‘sliding hernia’ hebben dus officieel een iets andere betekenis. Meestal worden de benamingen echter door elkaar gebruikt. Het komt er bij allemaal op neer dat het sluitspiertje tussen de maag en de slokdarm soms minder goed functioneert, waardoor klachten kunnen ontstaan. In de volksmond wordt de naam ‘middenrifsbreuk’ meestal gebruikt.

Incidentie
Een middenrifsbreukje komt vaak voor. Veel mensen hebben een middenrifsbreuk zonder het te weten omdat het lang niet altijd klachten veroorzaakt. De diagnose wordt daarom vaak per toeval gesteld. In de westerse wereld heeft ongeveer 40% van de mensen ouder dan 60 jaar een middenrifsbreuk.

Aangeboren middenrifsbreuk
Soms worden kinderen geboren met een zeer ernstige vorm van een middenrifsbreuk. Diverse organen liggen door een veel te grote opening in het middenrif vaak op een verkeerde plaats in de buik/borst. Hierdoor kunnen organen bekneld raken. Deze aangeboren, levensbedreigende aandoening wordt ‘Congenitale Hernia Diafragmatica’ (CHD) genoemd. Zowel de klachten als de behandeling is bij een CHD totaal verschillend. Deze aandoening wordt op deze website daarom niet verder besproken.


Oorzaak van middenrifsbreuk
Een middenrifsbreuk kan aangeboren zijn maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan.

Mogelijke oorzaken van een middenrifsbreuk zijn:

Een ongeval of verslapping van de spieren.
Verslapping middenrif. Naarmate mensen ouder worden kunnen de spieren in het lichaam wat verslappen. Als het middenrif verslapt, kan de opening in het middenrif wijder worden waardoor een middenrifsbreuk ontstaat.
 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Klachten en symptomen bij middenrifsbreuk
Een middenrifsbreuk op zich geeft geen klachten. Vaak wordt een middenrifsbreuk dan ook per toeval ontdekt. Klachten kunnen ontstaan als de maag gedeeltelijk omhoog komt door de opening in het middenrif. Als gevolg hiervan kan het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag minder goed sluiten. Maaginhoud kan dan gemakkelijk omhoog stromen in de slokdarm. Dit noemen we brandend maagzuur. De medische naam voor brandend maagzuur is 'reflux'.

Reflux
Als maaginhoud omhoog stroomt in de slokdarm, kunt u klachten krijgen. Maagsap bevat onder andere zoutzuur; een erg agressief zuur. De maagwand is bestand tegen dit agressieve zuur omdat de maag bekleed is met een dikke slijmvlieslaag. De slokdarm heeft zo’n dikke beschermlaag niet.

Wanneer maagsap regelmatig in aanraking komt met de slokdarmwand kunt u klachten krijgen. Bijvoorbeeld een pijnlijk of branderig gevoel in de buurt van het borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar de rug. Ook een geïrriteerde keel, hoestklachten en oprispingen komen voor. Als maaginhoud vaak of langdurig omhoog stroomt in de slokdarm kan een slokdarmontsteking ontstaan. Als gevolg van een langdurige slokdarmontsteking kan op den uur een blijvende verandering van het weefsel van de slokdarm. Dit wordt ook wel een Barrett-slokdarm genoemd. Uitgebreide informatie over een Barrett-slokdarm vindt u elders op deze website.

Brandend maagzuur klachten komen veel voor. Soms zijn de klachten het gevolg van een middenrifsbreuk maar er zijn ook nog andere mogelijke oorzaken. Uitgebreide informatie vindt u in de brochure 'Brandend maagzuur'.


Diagnose van middenrifsbreuk
De diagnose kan op verschillende manieren gesteld worden:

Röntgenonderzoek (slikfoto). Voor dit onderzoek krijgt u een contrastmiddel te drinken. De slokdarm en de maag zijn vervolgens goed zichtbaar op een röntgenfoto.
Een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie). Dit onderzoek gebeurt met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang waarop een kleine videocamera en een lampje zijn bevestigd. De arts brengt de endoscoop via uw mond en slokdarm in de maag. De binnenkant van de maag kan zo goed bekeken worden. Wanneer de maag gedeeltelijk in de borstholte ligt, ziet de arts tijdens het onderzoek een soort ‘bovenmaag’.

Behandeling van middenrifsbreuk
Medicijnen
In de meeste gevallen worden de brandend maagzuur klachten behandeld met medicijnen. De arts kan verschillende medicijnen voorschrijven afhankelijk van de ernst van de klachten. Maagzuurremmers zorgen ervoor dat het maagsap veel minder zuur is. Een beschadiging of ontsteking van de slokdarm krijgt daardoor de kans om te genezen. Nieuwe beschadigingen en ontstekingen worden door gebruik van maagzuurremmers voorkomen.

Operatie
In ernstige gevallen, wanneer mensen geen baat hebben bij de medicijnen en leefregels, kan de arts een operatie voorstellen. Deze anti-reflux operatie is een ingrijpende operatie die niet altijd het gewenste effect heeft. Tijdens de operatie wordt het bovenste deel van de maag als een soort manchet om de onderkant van de slokdarm heen ‘gedraaid’. De maag kan vervolgens niet meer door de middenrifsbreuk omhoog komen. Elders op deze website vindt u meer informatie over deze ‘anti-refluxoperatie’.


Tips en adviezen bij middenrifsbreuk
Bij een middenrifsbreuk kunt u zelf een aantal dingen doen om de klachten te verminderen. Het is met name belangrijk om overgewicht en verstopping te voorkomen. Overgewicht en verstopping geven namelijk een verhoogde druk op de maag. De maag kan hierdoor gemakkelijk omhoog komen door de middenrifsbreuk.

U kunt verstopping voorkomen door gezond en vezelrijk te eten. Daarnaast is het belangrijk dat u voldoende drinkt en regelmatig beweegt. Voor overgewicht geldt bijna hetzelfde: eet gezond en gevarieerd en beweeg en sport veel. Wilt u afvallen? Raadpleeg een diëtist, die u kan helpen om geleidelijk gewicht te verliezen.

De volgende leefregels en voedingsadviezen gelden bij brandend maagzuur:

Verhoog het hoofdeinde van uw bed met ongeveer 10 cm.
Als u moet bukken, zak dan door uw knieën en buig niet voorover.
Zorg voor een gezond lichaamsgewicht.
Eet voldoende vezels, drink voldoende en beweeg regelmatig om verstopping te voorkomen.
Eet en drink niet meer de laatste drie uur voordat u gaat slapen.
Vermijd grote en vette maaltijden, eet liever kleinere porties verspreid over de dag.
Vermijd alcohol, chocola, pepermunt, citrusvruchten en scherpe kruiden.
Stop met roken.
Vermijd knellende kleding, ter hoogte van de maag.


HETZIJ OPGEMERKT DAT ALLE VIDEO'S, EN/OF FOTO'S, TENZIJ ANDERS VERMELD, DIE VANUIT
YouTube = Google = Harteraad en maag-lever-darm stichting
GELINKT ZIJN EN HUN DERHALVE, IN ZIJN GEHEEL, VERANTWOORDELIJK ZIJN OM PRIVACY REDEN ZIJN ER, ZOVEEL ALS MOGELIJK IS, GEEN NAMEN GENOEMD, EN ALLEEN INITALEN GEPLAATS.

Kopiëren, verspreiden en elk ander gebruik van deze materialen is niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van J. Ger van den Hurk, behoudens en slechts voor zover anders bepaald in regelingen van dwingend recht (zoals citaatrecht), tenzij bij specifieke materialen anders aangegeven is.

op uitdrukkelijk verzoek van mijn vrouw en zoon zijn er van hun geen foto's en data in mijn autobiografie geplaatst.