SBM-BELGIË... 

SBM BELGIË
Omstreeks-1989

Via ETC-European Trading and Consultancy, een onderdeel van HTB, leverde wij in België o.a. aan SBM, een Belgische elektrotechnisch- installateur, o.a. elektrotechnisch installatiemateriaal geleverd voor

 

de installatie van een grote champignonkwekerij in Zwitserland, bij de eerste opdracht die bestond uit o.a. elektrakabel, kabel- banen en ladders en andere installatie-equipment, ik bestelde die artikelen bij C. BV een elektragroothandel, ik had ook een offerte aangaande de kabel- banen en ladders deze ook aangevraagd bij de fabrikant, daar kreeg ik ook een offerte van, die was duidelijk lager dan van C., toen de vertegenwoordiger bij me kwam liet ik het verschil zien, hij zei dan maar de kabel- baan en ladders maar niet, ik zei neen je krijgt van alle producten de opdracht, ik pik niet alleen de krenten uit de pap, maar nu kunnen jullie met de fabrikant in conclaaf, lever maar het complete geoffreerde, dit zou later zijn effect hebben,

het was voor ongeveer Dfl. 50.000,= ik vroeg aan de manager de betaling te doen via een L/C, een van de directeuren belde me en vroeg of ik hun niet vertrouwde, ik stelde Ivo ik vertrouw iedereen maar als het om geld gaat vertrouw ik niemand, jij wel dan? en nu dat ging zo door ook met de tweede opdracht, ook ongeveer Dfl. 50.000,= stelde de manager ik kan niet zo snel een L/C regelen, toen zei ik betaal dan maar vooruit, zogezegd zo gedaan, later ging het om een opdracht van ongeveer Dfl. 25.000,= dus die werd ook voorruit betaald, toen kregen we weer een opdracht van ongeveer Dfl. 25.000,= vroeg de manager kan het niet op rekening, ik zei tegen hem wij hebben nog ongeveer Dfl. 15.000,= van jullie tegoed van andere leveringen, vroeg hij als wij nu de helft voorruit betalen en andere helft op rekening, dan moet je gelijk een beslissing nemen, ik zei o.k.

dan verder 10 infozuilen, dit waren stalen zeskantige kubussen op een stalen poot waarin een monitor en een toetsenbord werden bevestigd men kon dan door middel van een ID kaart in te steken info krijgen aangaande de wetenswaardigheden van hun bedrijf of stad, ik liet deze infozuilen door een constructiewerkplaats hier in 's-Hertogenbosch maken, die moest ik vervolgens in Ammerzoden aan een bedrijf afleveren die er de Hard- en Software in bouwden en verder afwerkte, schilderen e.d.

na een bepaalde tijd belde de directeur me vanuit België 's avonds en vertelde me dat ze een inval in hun kantoor hadden gehad van de economische recherche en ze waren ambtshalve failliet verklaard, ik had intussen C. al de opdracht gegeven voor o.a. VMVK-kabel en dergelijke ik belde de contactman op en zei, Jan mijn laatste opdracht herroep ik want mijn opdrachtgever in België is failliet verklaart, pfff zei Jan, ik zei desnoods betaal ik de afsnijkosten van de kabels etc. Jan zei, Ger laat maar ik zie wel, ik dacht, wacht even ik heb die infozuilen bij een bedrijf in Ammerzoden moeten afleveren, er was een man naar me toegekomen die woonde in Den Dungen, een dorp naast 's-Hertogenbosch, die bleek de directeur van SBM te zijn ??, hij vertelde dat hij door de curator gemaand was die infozuilen te betalen, ik zei wacht maar,

ik ga in onderhandeling met het bedrijf waar ik ze afgeleverd heb, als ik dat rond heb stuur ik wel een creditnota naar de curator, ik ging naar dat bedrijf en vroeg of ik de verantwoordelijke kon spreken aangaande de infozuilen, in de entree van het bedrijf stond al een infozuil geheel opgetuigd, de telefoniste zei me dat mijnheer..... wel tijd voor me zou hebben, ik vroeg aan hem hoe is het met die infozuilen gegaan, hij zei ik heb er 4 verkocht in Duitsland en 3 in Engeland, ik dacht Bingo, ik vroeg hem hoe hij dat dacht op te lossen, want uiteindelijk was hij in principe alleen maar het afleveradres geweest, maar niet de opdrachtgever en waren ze in principe nog steeds mijn eigendom, hij zei stuur maar een voorstel, ik zei, o.k., nu stuurde ik hem een factuur waar ik alleen maar mijn inkoopkosten had berekend, ik dacht als ik maar geen groot verlies heb, stuurde hij een brief terug met de mededeling dat hij bereid was 50% te voldoen, ik bloedlink, ik belde Pieter een broer van een vriend van onze zoon, die was afgestudeerd als jurist, en ik vroeg en stelde dat dit niet kon, hij zei dat klopt hij is volgens, ik geloof, artikel 51 en 52 van het burgerlijk wetboek van strafrecht "bezitter ter kwader trouw" nu ik een brief opgesteld naar het afleveradres in Ammerzoden met de vermelding dat aangaande hem voorstel dat dit soort handel bij ons alleen geschiedde op de veemarkt, maar niet bij volwassen bedrijven, en gezien hem opstelling erkende ik hun nu de bruto verkoopprijs die ik SBM had berekend, wanneer niet betaald zou worden binnen veertien dagen door hun ik genoodzaakt zou zijn om een deurwaarder in te schakelen, twee dagen later belde de bank dat ze een telefonische betaling binnen hadden gekregen, het was wel het nettobedrag, maar toch. Ik stuurde de curator een creditfactuur, kreeg ik van hun een brief "waar de honden geen brood van lusten" zie:Ik belde de curator en vroeg aan hem of dat een gewoonte van hun was om zo'n soort brieven te sturen naar schuldeisers, hij stelde dat zijn dochter eigenlijk deze zaak voerde, maar hun waren in de veronderstelling dat ik met de hoofdaannemer onder een hoedje speelde, ik vroeg aan hem, waarom zou ik, want de goederen zijn nog niet betaald en onder het recht van eigendomsvoorbehoud bij niet betaling blijven de goederen mijn eigendom, zei hij; die wet geld niet in België, zei ik, maar de goederen zijn nooit in België geweest, dus, zei dat is wel waar, toen stelde ik aan hem, als u bewijst dat ze in België zijn zal ik bewijzen dat dat niet is, o.k.? nooit meer iets vernomen van die curator, maar ook nooit meer iets van die directeur uit Den Dungen, het verlies is wel ongeveer Dfl. 10.000,= geweest. pech dus...
=========================

Op een gegeven moment stelde de Albert H relatie van Nolte Elektro Installatiebureau NV te Eindhoven dat ik in België wel eens een nieuwe klant zou kunnen krijgen, nu een plastic draagtassen fabrikant, de grootste van Europa en de tweede grootste in de Wereld, in Lier, die afgebrand was wij er naar toe, samen met Rick de C. een Belg die directeur was van Nolte België, toen we in België reden vroeg ik aan Albert weet die man dat ik eraan kom, Albert, neen maar dat ziet hij wel als we er zijn ??, niet mijn manier, maar zowat, toen we in Lier aankwamen bij het restant van de 'voormalige' fabriek ontmoette ik de bewuste persoon, na eerst kennis gemaakt te hebben, vertelde hij het over de gebeurtenis, hij zei: toen de pompiers er aan kwamen hadden ze geen pompen die groot genoeg waren qua capaciteit, toen kwam hulp van het leger, die hadden wel grote pompen maar toen hadden ze geen water genoeg, en is de fabriek totaal afgebrand, nu dat was duidelijk te zien, er was alleen nog maar een grote puinhoop te zien, hij vertelde toen wam de man van de verzekering en die vroeg aan mij, mag ik uw naam, zei de man van het bedrijf, Telfort, u wilt het niet geloven: Rudy van den B., vervolgens hebben we verder over diverse dingen gesproken en ook dat er nieuw fabriek gebouwd ging worden, toen stelde we voor om een pint bier te gaan nemen in Lier, zei Rudy, neen dat kan niet want Nicole, mijn vrouw, en ik hebben vanavond een bruiloft feest die we moeten bezoeken, nu dacht Rick en Albert dat dat bruiloft een smoesje was en Rudy veel liever naar Liers Jazz festival ging, wij nu een pintje dan, Rudy, o.k. dan wij naar een café in Lier, toen wij aan Rudy vroegen nog een pint? zei Rudy, om half 7, half 8, half negen, half neen ik moet gaan, dus wij stopte, Rudy naar zijn Nicole en wij terug naar Nederland, later zei Rudy tegen mijn Nicole was goed kwaad, ze heeft twee weken niet meer tegen mijn geklapt' (geklapt is het Vlaams voor gepraat) tijdens de bouw van het nieuwe fabriek in Zolder-Heijst in België heb ik al het gereedschap mogen leveren en dat was nogal wat, al het vorige gereedschap was in het vorige fabriek in Lier mee verbrand/vernietigd, ik heb wel diverse malen om een 'vertaling' moeten vragen, b.v. een onderlegringetje noemen ze daar 'een rondelleke' later hebben we, Albert, Rick, Rudy en ikzelf met onze vrouwen, Albert was alleen, bij de Chinees, de Blauwe Lotus in Eindhoven gegeten, toen we aan de tafel zaten en Rudy zijn vrouw over ons eerste bezoek spraken dat Rudy zo laat thuis kwam en zij de hele avond had zitten wachten in "eerste grijs" wezen Rudy, Albert en Rick mijn aan als schuldige, ik zei tegen Nicole, zelfs om half elf zei Rick ik moet niet meer ik ga naar huis, toen zei Nicole 'toen had hem ook wel mogen houden' , later heb ik Rudy nog eens ontmoet, toen werkte hij bij een generator fabrikant, maar die ontmoeting is in feite nogal negatief verlopen, niet zakelijk maar op menselijk vlak.