ZAKEN DOEN IN ABU DHABI

ZAKENBEZOEK IN ABU DHABI

gelijktijdig kreeg ik contact met een bedrijf in Abu Dhabi een van de Verenigde Emiraten, dit bedrijf verzocht me om langs te komen voor besprekingen aangaande projecten, Dhr. van de B. directeur/eigenaar van BOSTA was bij mijn op visite en hij beloofde mijn te ondersteunen, want ik vond

 

dat “ mijn Engels” niet goed genoeg was en vroeg aan Jos van H., de exportconsulent van de KvK om o.a. daarvoor met mee te gaan, de B. betaalde de extra kosten in deze, extra vlucht/verblijf en verteerkosten, Jos van H. haalde wel een, door hemzelf goed doordacht, plan naar voren, ik moest een brief opstellen en ondertekenen, mocht er iets met mijn gebeuren ik hem machtig om voor mij te onderhandelen en beslissen, (dus in feiten droeg ik dan alle macht over, dit had ik later pas in de gaten,???), Jos en ik, zijn daar naar toe gevlogen en toen we aankwamen des ‘s-nachts kwamen we erachter dat we op de datum verkeken hadden, mijn vrouw had me al gewaarschuwd, we hadden een fles Whisky Johnny Walker bij ons, echt niet bang als je naar een Islamitisch land gaat, maar de douane keek naar de fles en liet hem weer in de tas terug zakken, maar door de dag verwisseling waren onze afspraken natuurlijk de mist in gegaan, o.a. met de zaakgelastigde van Nederland daar, we gingen het hotel in Holiday-Inn

meer info, klik op Video: TIS-TOTAL IRRRIGATION SYSTEMS

We gingen zwemmen op dak van het hotel, midden januari 1985, terwijl we daar waren kwam er een man aanlopen met een ligbank en zei, hoi ook Hollanders (?!), we ja hoi, stelde hij zich voor als gezagvoerder van de KLM, en vroeg hij, hoe lang zijn jullie al hier, wij 4 dagen, wanneer gaan jullie weer weg, wij, morgenvroeg om 5:00uur, O jullie vliegen met ons mee, ik nee wij vliegen niet met jullie mee, hij, wat, jullie vliegen niet met ons mee?, zouden jullie zich niet schamen als rechtgeaarde Nederlanders om een andere vliegtuigmaatschappij dan onze nationale, de KLM, ik zei neen, als rechtgeaarde Nederlanders hebben wij Air-Lanka gekozen, deze was per persoon duizend gulden goedkoper, nu de “vriendschap” was direct over.We maakte vervolgens een afspraak met de” tweede” man van de Ambassade, Wilco R., een sympathieke jongen, hij kwam van oorsprong uit Delfzijl, maar zijn vrouw was in Den Haag achter gebleven, die was net bevallen van een kind, we gingen Abu Dhabi in om ergens te gaan eten, die Wilco sprak redelijk uit de hoogte, maar na diverse glazen wijn, gewoon verkrijgbaar in het restaurant, werd zijn gebruikte taal steeds “gewoner” later heeft hij ons bij hem thuis uitgenodigd om te komen eten, zijn house boy zou het eten wel klaar maken, kip met rijst, Jos ging de out in om twee verschillende soorten sterke drank te doen drinken, dus die viel bijna om, Wilco bracht ons in de nacht terug naar het Holiday-Inn, toen we naar de Disco gingen en wat gingen drinken, stond Wilco op en zei tegen mij, “als ik zo zuip moet ik zo zeiken” ik dacht dat komt nogal eens voor, eerst kwaak, kwaak en daarna vallen ze door de mand.

Vervolgens werden we uitgenodigd om bij een Arabische Familie, van Juma R. Al D., President van Golden Gulf Trading Co. thuis te komen eten, een absolute eer als je daar thuis uitgenodigd word. Eerst een geanimeerd gesprek gevoerd, de kamer waar we in ontvangen werden was vrij groot, allemaal grote, met goud beslagen, stoelen, zelf zat ik aan de kop van de tafel in het midden, de vader van Juma Al D. zat rechts van me en de andere in twee rijen aan de zijkanten, daar is gesproken over zakenEr kwam een misverstand aangaande de oppervlakte van te zetten kassenbouw, greenhouses,
hun stelde dat het 500x500 meter, dus 10 hectare moest zijn, toen moest ik hun, voorzichtig, uitleggen dat 500x500 meter 25 hectare is, desalniettemin kreeg ik een brief mee waarin ik gemachtigd was om uit hun naam in Nederland te onderhandelen, maar de brief was al opgesteld aangaande 10 ha greenhouses te plaatsen in Al-Ain.

Voor meer info, klik op kopie: OPDRACHTBRIEF DOOR Golden Gulf Trading
De laatste dag gingen we naar het kantoor van de GGT en ontmoeten we daar weer Farouk A.de General Manager, hij was van oorsprong een Soedanees, hij zei dat hij even geen tijd omdat hij zakelijk iets af moest ronden, hij vroeg of we even met zijn vriendin, een Poolse blonde, ons gingen vermaken, hij zou zo spoedig mogelijk komen, deze vriendin vroeg me, ga je mee naar een striptent, ik zei neen, dank je, zullen we dan naar buikdansen gaan, ik zei weer dat ik daar geen zin in had, toen keek ze met een speciale blik naar Jos en naar mij, ik dacht, dat zeker niet, we stelde voor om naar de Polynesische bar te gaan waar Jos en ik intussen al meer waren geweest, o.k. dan, wij daar naar toe, we gingen bij de ingang zitten, dan ga ik met mijn gezicht richting deur zitten, zodat ik de eerste reactie kan zien als men binnenkomt, ze bood ons wat te drinken aan, Jos nam Spa en zij en ik Whisky, maar zij drank nogal in een rap tempo, toen ik dat in gaten kreeg ging ik drinken als een kanarie, dus nippen. Later kwam Farouk binnen met een brede lach, dus ik dacht hij heeft gescoord met de deal, hij zei, sorry ik moet even weg met haar, maar ik ben zo weer terug, toen hij een half uur later terug kwam had zij zich omgekleed en ze zag eruit of er een straaljager over haar heen gegaan was, ze droeg toen een vrij, in het midden, doorzichtige jurk, ze was +/- 15 Kg afgevallen en dat was te zien, Farouk vroeg aan Jos, waarom drink je water, Jos zei, gisteren,(tijdens het eten/drinken bij Wilco), is het nogal “laat” geworden, toen vroeg Farouk, hebben jullie al gegeten, wij zeiden neen, kom op zei Farouk we gaan hier eten, zogezegd zo gedaan, we gingen in het restaurant gedeelte aan een tafel zitten de vriendin van Farouk ging naast me zitten, vroeg Farouk, gepeperd of niet gepeperd? maakt Jos, naar mijn mening een blunder door te zeggen, doe maar gepeperd, dat zijn wij gewend vanuit onze koloniën ???!, nou hij kreeg gepeperd eten, de vriendin had intussen eigenlijk al te veel alcohol op en ze begon een beetje aanmatigend te worden, ze zei, ik hou zaken en ontspanning altijd strikt gescheiden, ik zei, als je op een goede manier doet kant het wel tezamen, ze reageerde nogal heftig en toen zei ik tegen haar, nu van uw standpunt uit heeft u gelijk (??), toen ze zag dat het niet werkte met mijn ging ze met Jos verder, ik zei tegen Jos, kap af, hij zei ja maar zij gaat door, toen had Farouk het in de gaten en zei tegen haar, je bent hier om hun te plezieren en niet dit te doen, kom mee, hij ging met haar weg en zei, excuses ik kom zo weer terug, de technisch manager van GGT zat er ook bij en die stoorde zich enorm aan haar gedrag, hij als Moslim, allereerst alcohol en verder een vrouw, had ik opgemerkt, ik zei tegen hem, zij is teveel in gewicht afgevallen en daardoor heeft ze geen weerstand meer, Jos vroeg me, waarom zeg je dat tegen hem, ik zei het is goed mogelijk door haar gedrag dat alle moeite en kosten voor niets zijn geweest, kan hij het uitleggen, toen kwamen Farouk en vriendin weer terug, ze zag er weer piekfijn uit en we gingen weer door met ons eten en conversatie, de vriendin deed op een gegeven moment haar collier af en gaf het aan mijn, voor je vrouw, ik zei nee dank je, ze vroeg het nog een keer, ik accepteerde het en liet het in mijn jaszak glijden, ze keek mijn aan en zei volgens mij bent u een rijk man, ik antwoorden, als u dat denkt bent u een slimme dame, Jos vroeg me later, laat me eens zien dat collier, ik liet het hem zien en hij stelde dat collier kost op zijn minst 1200/1300 gulden, zei ik heb ik op zijn minst iets terug van de kosten, mijn vrouw liet het later taxeren en het geschatte bedrag door Jos klopte.

Ik ben in Nederland naar kassenbouwers gegaan en ook op een Landbouwbeurs gegaan, ik had Jos van H. meegenomen om meer gewicht in mijn aanvraag te geven, op de beurs kwam in gesprek met de exportmanager van Voskamp-Vrijland, toen de grootste kassenbouwer van Nederland, hij zei, u hoeft me niets te leren, ik zei maar ik kom u om een offerte/samenwerking vragen, hij zei, luister ik eis allereerst een feasibility studie aangaande het project, als we de opdracht krijgen dan krijgen ze deze kosten weer terug, toen stelde ik tegen hem, luister, wat ik je wel wil leren, de Arabieren konden al handelen voor dat de Batavieren bestonden., maar ja voor ik een serieuze offerte/praatprent had, was de opdracht al aan een ander bedrijf, waarschijnlijk ook in een ander land, gegaan, langzaam maar zeker kwam ik erachter dat het vrij moeilijk werken is met de Nederlanders, helaas, pech dus....
maar even terzijde, Voskamp-Vrijland is met al hun kennis toch failliet gegaan aan een project in Egypte.

=========================
Toen ik in Abu Dhabi was vroeg men mijn ook of ik voor een lampenfabriek kon zorgen, ik zei, ik doe mijn best, Jos vroeg me kan je dat dan, ik zei , ik kan het op zijn minst proberen, nu in Nederland kon ik allen het maar proberen bij Philips, ik had een, telefonisch, gesprek met de General manager bulbfactory, hij zei maar mijnheer van den Hurk Au Dhabi is zo’n klein land, toen vroeg ik hem of hij een Wereldkaart aan de muur had hangen in zijn kantoor, hij zei ja, maar ik snap u niet, toen vroeg ik hem om Nederland eens daarop te zoeken, misschien onder de A van Amsterdam, waar jullie jaren nodig hadden voor de ontwikkeling en zo, dat kopen hun gewoon af, of je maakt je concurrent en kan hem sturen, of je laat je concurrent als een los projectiel op je af komen, hij was diep onder de indruk van mijn stelling en vroeg of ik dat even op de telex naar hem toe wilden sturen, kon hij het gebruiken tijdens een meeting van de board of directors, ik dacht bekijk het maar, ook niet wijs van me, bleek later.
Het Europees hoofdkantoor van een, toen grote concurrent van Philips, Amerikaanse lampenfabriek Sylvania. Zat in Zwitserland, en met mijn slechte beheersing van de Engelse taal durfde ik daar net naar toe te gaan, bleek de general manager een Nederlander te zijn (stom hè), toen zei Jos van H. tegen mij ik weet een Bosschenaar die kan misschien wel helpen, die koopt alle surplus partijen is daardoor goed ingevoerd in deze industrie, nou dat heb ik geweten, veel geblaat en weinig wol, zijn opmerking “ik en mijn relaties” heb ik later” nachtmerries” van gekregen, hij zei ik en mijn relaties kan je alle machines leveren, ik zei, dat kan wel zijn maar dan hebben we alleen maar een toonzaal met machines, dan pas wanneer er een werkende gloeilamp van de band rolt kan je zeggen ik lever een gloeilampenfabriek, hij mijn relaties kunnen dat ook, ik ging alles organiseren aangaande de trip naar Abu Dhabi, Wilco R. regelde alles in Abu Dhabi, de Minister of Trade, a Member of the Royal Family, President van de op te bouwen gloeilampenfabriek zouden aanwezig zijn, en ik zou bij Wilco R. thuis te gast zijn en slapen, dan was het niet zo duur, alles was dus geregeld, ook de vliegtickets, zei die Bosschenaar, de prijs van de tickets zijn veel te duur, ik en mijn relaties hebben veel goedkopere tickets, ik bel je wel terug, belde later zijn compagnon, ik wist niet dat hij die had, terug en zei dat het niet doorging, ik vroeg, hogelijk verbaast en bloedlink, waarom niet, de reden was dat hij het niet vertrouwden, waarom dan niet, omdat ik de man van de Ambassade alles kon vragen en hij dan ook alles ging doen ??, ik vroeg hem, wie heeft de mogelijkheid, wie heeft die luxe?, maar hij ging dus niet mee, het enigste wat ik kon zeggen, dit wist hij toch ook van te voren, voor we alles gingen regelen, en ik moest dus alles afzeggen, derhalve stond ik in Abu Dhabi daarna op de blacklist.

Dus Abu Dhabi over en uit! pech dus...