ZAKENDOEN IN EGYPT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZAKEN EN ZAKENBEZOEK EGYPTE

Ik had intussen een agent in Egypte, de Heer Mahfouz D. van P. Trading and Agency Ltd. , daar kreeg ik veel aanvragen van aangaande goederen van diverse disciplines, ik stuurde zo goed als altijd een offerte, als je een offerte aanbood moest je een Bid Bond, van 2%, door middel van een bankgarantie meesturen maar ik maakte jaren de fout dat ik dacht dat dat niet nodig was (?!!!), toen kreeg ik een aanvraag van o.a. een verticale draaibank en diverse andere werkplaats machines, die had ik aangevraagd bij Strojimport Nederland in Mijdrecht, de heer Jurgen F. was de verkoper waar ik mee onderhandelden, deze Jurgen geloofde helemaal in het project, ze hadden totaal 6 machines aangeboden en daarbij, op mijn verzoek, een overdraagbare Bid Bond, later belde Jurgen en zei dat ze een machine niet konden leveren, maar intussen had ik al een bevestiging ontvangen van de opdrachtgever uit Egypte, van de Societe des Sucreries et de Distillerie d’Egypt, Caïro, dat de Vertical Lathe ter waarde van Dfl. 851.044,00, technisch was geaccepteerd, ik zei tegen Jurgen nu mogen we van geluk spreken dat de opdrachtgever de offerte heeft opengebroken, ze hebben maar een machine geaccepteerd, als ze alle machines hadden geaccepteerd hadden we misschien een boete gehad, op een keer was de heer U., directeur van Strojimport Nederland in Tsjecho-Slowakije, nu Tsjechië en begon over deze draaibank met de directie van de holding, ze zeiden tegen hem, maak je niet zo druk hierover, wij hebben deze zelf ook geoffreerd, dus je maakt weinig kans, op een andere keer was hij er weer, weer hetzelfde gesprek, toen werd er gebeld vanuit Mijdrecht door Jürgen met de mededeling: We hebben de opdracht:

 info VERTICAL LATHE EN kopie L/C....

etter of Credit was een ‘overdraagbare’(transferable) deze hebben wij dus aan Strojimport Nederland, nu moest Strojimport ook voor de Performance Guarantee zorg dragen, ik heb hun geadviseerd om er een Clean Report of Finding bij te doen, als er zo’n CRoF bijgeleverd word is het moeilijk vanuit de opdrachtgever te stellen dat de levering niet correct is, en dat ze daarmee de 10% van de P.G. kunnen opeisen, dit is namelijk 10% van de L/C waarde en een van de C.R.of F. zijn de kosten een paar promille. zogezegd zo gedaan, nu zouden ze bij de S.I.I.C. deze draaibank zelf opbouwen, nu dat liep dus helemaal verkeerd af, toen werden enkele monteurs vanuit de fabriek naar de S.I.I.C. gestuurd om deze op te bouwen zoals het moet, kreeg ik later van Strojimport Nederland een factuur van ongeveer USD 36,000.00, ik stuurde deze terug met de mededeling dat ik de L/C had overgedragen met daarin ook, uiteraard, de verantwoording e.d., en ik dus deze factuur niet accepteerde,
ik stelde tegen hun dat ik in dit probleem mee deed discussiëren voor als we later weer een opdracht zouden krijgen, wat we ook kregen, een Radiaal Boorunit met een enorme capaciteit in diameter ter waarde van ongeveer USD 125,000.00
Ik ben op een gegeven moment naar Caïro gegaan en met Mahfouz D. en de Director of the Purchasing Department rondgereden maar ik had niet in de gaten dat ik deze directeur eigenlijk had moeten uitnodigen voor een bezoek aan Nederland.

Ik had eens een offerte gemaakt voor Stainless Steel fittings voor de Sugar Company, toen ik de opdracht kreeg waren de prijzen van Stainless Steel Sky-High gegaan, maar gelukkig was de geldigheidsduur van mijn offerte al verlopen en kon ik dus de opdracht weigeren zonder problemen, de verkoper van Stainless Tubes, een onderdeel van van Leeuwen Buizen, had het idee om toch maar te leveren vroeg ik hem of hij de prijzen dan aanhield van de datum dat we geoffreerd hadden, dat deed hij dit dus niet, maar ik had wel een deuk opgelopen bij de Sugar Company. pech dus....
=========================
mijn vrouw kwam met het idee, aangedragen door Dhr. K. onze accountant, om een Man-Vrouw-VOF op te richten, was belastingtechnisch voordeliger, ze stelde jij 60% en ik 40%, ik schoot toen in mijn lach, waarom lach je nou weer, ik zei normaal was het 50/50, zogezegd zo gedaan,
VOF-MAN/VROUW OVEREENKOMST TUSSEN mijn vrouw EN MIJZELF 01-01-1990
Ik kreeg een verzoek van een bedrijf uit Koeweit aangaande levering "dessert-gras" om deze te gebruiken langs de wegen om het verstuiven van het zand tegen te gaan, het zand kwam namelijk op de snelwegen terecht en dan werd het zo glad als spek, dat zand was namelijk door de constante beweging rond geworden en daardoor levensgevaarlijk, dit gras had namelijk een dubbele werking, te wortels hielden de grond vast en de grasstengels werkte als een soort muur, dit dessert-gras, werd ook gebruikt in Australië, verder had ik eerder een uitnodiging van de Commissioner van Katsina-State gekregen om "even langs te komen", in Amsterdam woonde een Nigeriaan/Biafraan die als oorlogsinvalide hier in Nederland, hij heet Drs. ing. Ben U... de volgende "titels" Doctorandus in de ontwikkelingseconomie en Ingenieur in de tropenlandbouw had eigen gemaakt (ik bedoel maar, dan ben je echt een vluchteling, hij sprak ook Nederlands, maar dan op zijn Engels), die vroeg ik of hij interesse had om mee te gaan, hij moest dan wel een lening aangaan om de kosten te betalen, maar had wel zin om mee te gaan, dus wij organiseerde de volgende trip: Brussel>>Caïro>>Koeweit>>Caïro>>Kano>Katsina Town(Nigeria), ik moest een Letter of Guarantee aan de Koeweitse Ambassade overleggen, zie
LETTER of GUARANTEE KUWAIT

en we vertrokken dus, eerst naar Caïro vandaar naar Koeweit City, daar hebben we in een Holliday-Inn hotel overnacht, zie